Головна | Афіша | E-FreeLibrary | Каталог | Блог | Контакти
Головна Творча лабораторія для фахівців Поради методиста Туристичні родзинки у камені й металі від родини Макушиних: 85-річчю Ю. Макушина присвячується

Рейтинг пользователей: / 0
ХудшийЛучший 

Творча лабораторія для фахівців - Поради методиста

Чередниченко М. Вечір-подорож “Туристичні родзинки у камені й металі від родини Макушиних”: 85-річчю Ю. Макушина присвячується : сценарій / М. Чередниченко. — Миколаїв : ОБЮ, 2020.

ПРОГРАМА

1. Вступ-знайомство «Тріо чарівників».
2. Віртуальна подорож «Історія Миколаєва в скульптурах, створених руками Макушиних».
3. Вікторина «Кращий знавець творчості Макушиних».



СЦЕНАРІЙ

І ведучий
Сьогодні ми познайомимося з надзвичайними людьми, а ще подорожуватимемо рідним містом у двох вимірах: у часі та просторі.

ІІ ведучий
У нас в гостях дивовижна родина – відомі скульптори Макушині. Голова сім’ї, Юрій Андрійович, відзначив ювілей — 24 січня 2020 року йому виповнилося 85 років.

І ведучий
Майже половина скульптурних композицій Миколаєва створена руками нашого ювіляра або його рідних: дружини — Інни Вікторівни та сина — Віктора Юрійовича.

ІІ ведучий
“Тріо чарівників” — так назвав їх відомий миколаївський журналіст Борис Аров.
(Демонструється фото сім’ї Макушиних)

Юрій Андрійович Макушин — член Національної спілки художників України, заслужений художник України, народний художник України, директор ПП «Скульптура», доцент кафедри дизайну Миколаївської філії Київського національного університету культури і мистецтв.

І ведучий
Макушина Інна Вікторівна — член Національної спілки художників України, заслужений художник України, скульптор, майстер психологічного портрету, художник-анімаліст, учасниця обласних, всеукраїнських і міжнародних виставок, викладач відділення дизайну Національного університету кораблебудування ім. адмірала Макарова.

ІІ ведучий
Макушин Віктор Юрійович — художник-скульптор, член Національної спілки художників України. Працює у творчій майстерні батька, протягом 1998-2006 років викладав на кафедрі декоративно-прикладного мистецтва Миколаївської філії Київського національного університету культури і мистецтв. Із 2002 року — соліст камерного оркестру старовинної і сучасної музики «ARS NOVA» Миколаївської обласної філармонії.

І ведучий
Давайте разом помандруємо Миколаєвом. Під час подорожі будьте уважні, щоб правильно відповісти на запитання вікторини, яка визначить найкращого знавця рідного міста і творчості сім’ї Макушиних.

ІІ ведучий
Неподалік від нашої бібліотеки, на перехресті вулиці Садової та проспекту Центрального, височіє велична монументальна скульптура. Її автор — Юрій Андрійович Макушин. Хто знає, як вона називається?
(Після правильної відповіді демонструється фото монумента «Солдатам правопорядку»)

І ведучий
Монумент «Солдатам правопорядку» був відкритий у 1977 році і присвячений працівникам міліції, які загинули під час Великої Вітчизняної війни та у мирний час при виконанні своїх професійних обов’язків. Будували монумент методом «народного будівництва». Гроші на граніт та метал збирали всім містом. Згодом усім містом захистили пам’ятник від демонтажу.

ІІ ведучий
Вирушаємо на перехрестя вулиць Декабристів і Пограничної. Як називається монументально-декоративна композиція, яка стоїть біля корпусу заводу «Кристал»?
(Після правильної відповіді демонструється фото композиції «Прометей»)

І ведучий
Це «Прометей». Він створений у 1977 році Юрієм та Інною Макушиними. Цей міфічний герой являє собою зразок служіння людям в ім’я прогресу та кращого життя. Завод “Кристал” на той час був частиною космічної промисловості країни. Вчені, конструктори, інженери займалися розробками у сфері освоєння космосу, і, як міфічний Прометей, дарували людству вогонь нових знань.

ІІ ведучий
Давайте зробимо невелику зупинку в нашій подорожі і тим часом ближче познайомимось із головою дивовижної творчої родини.
(Демонструється фото Макушина Ю. А.)

І ведучий
Макушин Юрій Андрійович народився 24 січня 1935 року в селі Вороново Томської області. Коли маленькому Юркові було лише 6 років, батько пішов на фронт, а у 1946 році родина переїхала до Миколаєва.

ІІ ведучий
Після закінчення семирічки Юрій вступив до Миколаївського фабрично-заводського училища №1. Працював столяром-верстатником. 1954 року з першим ешелоном добровольців поїхав на цілину. Звідти був призваний до лав збройних сил. Під час служби писав портрети товаришів-солдатів. Після демобілізації працював малярем-живописцем на заводі ім. 61 Комунара. У 1961-1971 роках навчався у Ленінградському художньому училищі ім. В. О. Сєрова та Ленінградському інституті живопису, скульптури і архітектури ім. І. Ю. Рєпіна за спеціальністю «Художник-скульптор».

І ведучий
Після закінчення інституту Юрій з родиною повернувся до Миколаєва, працював скульптором у Миколаївських художньо-виробничих майстернях (пізніше – Миколаївський художньо-виробничий комбінат).

ІІ ведучий
Під час нашої віртуальної подорожі ми побачили і ще побачимо багато його робіт. Різні матеріали, різні напрямки, і все це – майстерні, натхненні й талановиті твори Юрія Макушина. У своїх роботах він використовує переважно граніт, дерево, бронзу, мідь, сталь.

І ведучий
Продовжимо нашу подорож. Запрошуємо вас прогулятися вулицею Курортною і зупинитися біля місця, де народжується нове життя, – пологового будинку №3. Яка скульптурна композиція тут встановлена?
(Після правильної відповіді демонструється фото композиції «Материнство»)

ІІ ведучий
Монументально-декоративна композиція «Материнство» роботи Інни Макушиної вшановує жінку-матір. Вона встановлена у 1981 році. Ніжне обличчя, душевне тепло і поетичність відтворилися у фігурі матері завдяки майстерності скульптора.

І ведучий
Вирушаємо на Богоявленський проспект до одного з кращих зоопарків України – Миколаївського зоопарку. Яка скульптура зустрічає нас біля входу? Хто знає, у якому році вона була встановлена, хто її автор?
(Після правильної відповіді демонструється фото монументально-декоративної композиції «Мауглі»)

ІІ ведучий
Монументально-декоративна композиція «Мауглі» була встановлена в 1977 році. Її автор — Інна Вікторівна Макушина. Вона обрала для втілення творчого задуму персонажів відомої казки Р. Кіплінга.

І ведучий
Мауглі — дитя джунглів, юний та стрункий, вільний та легкий, вітер розвіває його волосся. А поруч майже летить пантера Багіра, ніби запрошує до веселої гри. Пам’ятаєте відомі слова героїв казки? «Ми з тобою однієї крові — ти і я».

ІІ ведучий
Настав час познайомитися ближче з берегинею цієї творчої родини.
(Демонструється фото Макушиної І. В.)

І ведучий
Макушина Інна Вікторівна народилася 1 квітня 1941 року в Миколаєві. Навчалася у школі №2. З дитинства захоплювалася малюванням, ходила до студії при обласному Будинку народної творчості. У 1965 році закінчила Ленінградське художнє училище ім. В. О. Сєрова, 1974 року – Ленінградський художній інститут живопису, скульптури і архітектури ім. І. Ю. Рєпіна за спеціальністю «Художник-скульптор». Творча діяльність Інни Вікторівни розпочалась 1972 року в Миколаївському художньо-виробничому комбінаті Художнього фонду України.

ІІ ведучий
Інна Вікторівна – майстер психологічного портрета, художник-анімаліст. Згадаймо її скульптурні композиції «Материнство», «Мауглі», «Коник – горбоконик» (у дитячому містечку «Казка»).

І ведучий
І. В. Макушина викладає рисунок на кафедрі дизайну Національного університету кораблебудування ім. адмірала Макарова. Разом із чоловіком, Юрієм Макушиним, Інна Вікторівна багато зробила для художнього вигляду міста.

ІІ ведучий
Рушаємо далі. Заплющіть очі й уявіть собі, що ви прямуєте проспектом Героїв України, переїжджаєте через Інгульський міст. Пам’ятник якій відомій особі ви побачите?
(Після правильної відповіді демонструється фото пам’ятника О. С. Пушкіну)

І ведучий
Пам’ятник Олександру Сергійовичу Пушкіну роботи Юрія та Інни Макушиних було відкрито у 1988 році. У цій роботі немає звичного пафосу, монументальності. Ми бачимо молоду людину, просту та близьку кожному з нас. Поет ніби замислився, обдумуючи рядки нового вірша, його поза природна і жива.

ІІ ведучий
Миколаївський поет Марк Лисянський, який був близьким знайомим сім’ї Макушиних, присвятив вулиці Пушкінській такі рядки:
Плывут рекой туманные завесы,
Чтоб стать грозою, в небесах растаяв.
В Михайловское едет из Одессы Поэт опальный через Николаев.
Конец июля. Он сквозь лето едет.
Здесь дружеские ценятся объятья.
У Стрелки корабли стоят на рейде,
Где Буг с Ингулом обнялись, как братья.
Я памятью пронизан благодарной, Вбирая опрокинутые дали,
Иду зеленой улицей Бульварной, Которую мы Пушкинской назвали.


І ведучий
Хто знає, якій відомій особистості присвячений цей пам’ятник, і де саме він встановлений?
(Демонструється фото пам’ятника Г. О. Потьомкіну)

ІІ ведучий
Пам’ятник засновнику міста князю Григорію Олександровичу Потьомкіну у 2007 році встановили на території Миколаївського яхт-клубу. Автор проєкту – молодий скульптор Віктор Макушин, який продовжив сімейні традиції. А робили пам’ятник Інна Вікторівна та Віктор Макушини.

І ведучий
Які ще пам’ятники князю Потьомкіну в нашому місті ви знаєте?
(Після правильної відповіді демонструється фото пам’ятника Г. Потьомкіну на вулиці Адміральській)

ІІ ведучий
Цей пам’ятник встановили біля заводоуправління Миколаївського суднобудівного заводу, колишнього Адміралтейства. Його автор – Віктор Макушин. Відкриття пам’ятника відбулося у 2007 році напередодні святкування Дня міста та на честь 70-річчя Миколаївської області.

І ведучий
Прогуляймося Флотським бульваром. На невисокому гранітному постаменті бачимо бронзову фігуру чоловіка у старовинному одязі, який тримає в руці згорнуті папери з надписом “План г. Николаева”. Це близький друг та соратник Потьомкіна, видатний будівник нашого міста. Хто впізнав цей пам’ятник? Назвіть цю видатну особу.
(Після правильної відповіді демонструється фото пам’ятника М. Л. Фалєєву)

ІІ ведучий
Михайло Леонтійович Фалєєв. Скульптор Віктор Макушин вважав справою честі повернути городянам пам’ять про цю видатну людину, відкрити миколаївцям патріотизм та шляхетність Фалєєва, нагадати про його роль у житті нашого міста. На його честь вулиця Німецька свого часу була перейменована на Фалєєвську.

І ведучий
На розі вулиць Нікольської і Великої Морської у 2007 році з’явився пам’ятник видатному українцю, борцю за незалежну Україну В’ячеславу Максимовичу Чорноволу.
(Демонструється фото пам’ятника В. М. Чорноволу)

ІІ ведучий
Його автор – Віктор Макушин – зміг розкрити і втілити у граніт важливі риси характеру цього видатного громадського діяча: цілеспрямованість, рішучість, незламність.

І ведучий
Пропонуємо ближче познайомитися з самим Віктором Макушиним.
(Демонструється фото Макушина В. Ю.)

ІІ ведучий
Віктор Юрійович народився 1971 року в Миколаєві. Виріс він в художній майстерні. Головною розвагою з дитинства було малювання, улюбленими іграшками – пензлі, фарби, глина. Закінчив школу №22, музичну школу №1. А в 13 років головною стала Леніградська художня школа ім. Б. В. Йогансона при Академії мистецтв, яку Віктор закінчив 1989 року. У 1990-1997 рр. навчався в Санкт-Петербурзькому державному академічному інституті живопису, скульптури і архітектури ім. І. Ю. Рєпіна за фахом «Художник-скульптор».

І ведучий
Закінчивши інститут, повернувся до Миколаєва, працює скульптором у творчій майстерні батька. Протягом 1998-2006 років викладав у Миколаївській філії Київського національного університету культури і мистецтв на кафедрі декоративно-прикладного мистецтва.

ІІ ведучий
Із 2002 року Віктор Макушин – соліст камерного оркестру старовинної і сучасної музики «ARS NOVA» Миколаївської обласної філармонії. Він плідно працює у галузі скульптури, живопису, графіки, комп’ютерної графіки і дизайну, музики та астрології.

І ведучий
Багато творінь скульпторів Макушиних стали знаними й улюбленими в нашому краї. Не можна уявити Миколаївщину без «Сталевого солдата на кургані Слави», що в Новій Одесі.
(Демонструється фото монументально-декоративної композиції «Сталевий солдат на кургані Слави»)

ІІ ведучий
Цей величний і масштабний монумент визнаний одним з найкращих зображень воїнів Другої світової війни. В одній зі збірок віршів Марка Лисянського є вірш «Курган» із присвяченням творцям Сталевого солдата – Юрію та Інні Макушиним. У ньому є такі рядки:
Он в атаке летит ураганной,
Он зовет за собою вперед.
Он достиг высоты безымянной,
И с нее никогда не сойдет.
Он возник над тревогами всеми,
Не стальной монумент-монолит,
А связной между нами и теми,
Кто в могилах без времени спит.


І ведучий
У Миколаєві та області ще багато робіт скульпторів Макушиних. Пригадаємо їх: погруддя Тараса Шевченка в Баштанці, меморіал на честь революційного романтика лейтенанта Петра Шмідта в Очакові, пам’ятник Миколі Леонтовичу біля Миколаївського зоопарку, меморіальна дошка художнику Василю Верещагіну на будівлі Миколаївського обласного художнього музею, коник-горбоконик у Дитячому містечку «Казка» та багато інших чудових пам’яток.
(Демонструються фото робіт скульпторів Макушиних)

ІІ ведучий
У 2002 році вся сім’я Макушиних була удостоєна звання «Городянин року» в номінації «Мистецтво» щорічної загальноміської програми «Людина року. Городянин року», а також «Людина року Миколаївщини – 2009» в номінації «Мистецтво».

І ведучий
Ми, миколаївці, вдячні скульпторам Макушиним за те, що вони творили і, сподіваємося, творитимуть неповторне обличчя нашого міста.


Використана література і електронні ресурси:

Официальный сайт семьи художников-скульпторов Юрия, Инны и Виктора Макушиных [Электронный ресурс] // art-makushin.com. — Электрон. дан. — Режим доступа: https://art-makushin.com/. — Название с экрана. — Дата просмотра: 28.04.2020.

Северина Л. А. Николаев и Макушины / Л. А. Северина. — Николаев : Изд-во НУК, 2009. — 127 с. — (Туристическое краеведение).

Чуткие струны Марка Лисянского / автор-сост. Борис Аров. — Николаев : Издательство Ирины Гудым, 2011. — 304 с.

Цікава стаття? Поділися нею з іншими:


RSS-підписка

Підписка на публікації

Введіть ваш email:

Delivered by FeedBurner


Прозорро - публічні закупівлі

Я МАЮ ПРАВО!

Единая страна!
.